У последње време, некако су нам се све жеље свеле у само једну – жељу за добро здравље. Стара народна “ Да си здрав као дрен” све више добија на важности, јер дуговечност ове лековите биљке, заправо је оно што желимо и себи и другима.

Можда у томе треба тражити разлоге, зашто се баш дрен сади испред куће, јер се веровало да се тако чува здравље будућих генерација. Раскошња крошња, која се током фебруара и почетком марта расцвета у милион жутих цветића, поред своје декоративне, има још важнију улогу-лековиту.

Треба истаћи да је сваки део ове биљке лековит, плод, лист, кора, цвет па чак и свеже и осушене коштице. Плодови дрена беру се када добију карактеристичну јарко црвену боју, али никако када су презрели и потамнели. Плод је изузетно богат витамином Ц, па је зато препоручљив у лечењу упале грла, малокрвности, болести бубрега, дијабетеса. Дрењине се најчешће користе за добијање сока и ароматичног вина.

Дрво дрена спада у ред најчвршћих стабала, па је као такво једино које не плута по води. Без гранчице дрена не може се замислити Божићна чесница. Онај ко је пронађе, биће здрав целе године.

Рецепти : Сок од дрењина

Потребно: 4,5 л воде, два килограма зрелих дрењина и килограм шећера. У већи лонац сипати три литре воде и ставити да проври, за то време дрењине опрати, исецкати и додати прокључалој води. Кувати 20 минута, затим оставити да се охлади и спасирати. Масу која остане у преси или гази, налити са преосталом водом и вратити на ватру те кувати још 15 минута кувати. Поновити поступак са пресовањем. Обе течности помешати и додати шећер, на благој ватри кувајући док се шећер не растопи. Након тога охлађен сок сипати у чисте флаше и херметички их затворити. Отворен сок може да траје око две недеље, а разблажује се обичном или киселом водом.