Виногради су у овом делу године, у фебруару, у фази мировања а од радова је актуелна резидба.

Саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредно саветодавној случној служби у Јагодини Игор Андрејић каже да време резидбе зависи од расположиве радне снаге и величине винограда.

-У већим, плантажним виноградима мора се раније кренути са резидбом а газдинства која имају мање засаде винове лозе углавном резидбу остављају за другу половину фебруара или почетак марта. Традиција каже да се орезивање винове лозе врши после Светог Трифуна, 14.фебруара – каже Андрејић.

Ова зима је погодовала виноградима јер је снежни покривач штитио винову лозу а температуре нису биле толико ниске да би угрозиле биљку. Прошла година је била изузетна за виноградаре а већина винограда имала је добар квалитет грожђа.  У Поморавском округу има око 3.500 хектара под виноградима. Заступљене су и стране и домаће сорте.

-Од француских сорти заступљен је шардоне и мерло, затим има ту италијанских ризлинга, а од домаћих сорти се све више враћа прокупац и тамјаника – истиче Андрејић.

У Поморавском округу ради и десетак већих винарија које производе изузетно квалитетно вино. Разлог томе је и добро поднебље због великог броја сунчаних дана у години, због нагиба земљишта и благе климе.

Ј.Л.