Када смо пре шест година дошли на идеју да организујемо манифестацију “Дани гљива”, ни слутили нисмо да ће поред миколога и ботаничара, идеју и настојање гљивара да представимо заштићене и ретке врсте гљива које расту на овим просторима, у великој мери подржати и грађани, који се сваке године придружују у све већем броју, започиње причу о Данима гљива, Радмило Пецић, председник Удружење гљивара и љубитеља природе “Горун” из Ћуприје.

Идеја водиља била је да угостимо и научимо што већи број људи да препознају различите врсте гљива, да проведу време у природи као и да упознају природне лепоте крајева који су им на дохват руке. Ове године очекујемо да током дводневне манифестације “Небеско брдо” у Паљану, посети око 1000 људи, додаје Пецић.

Дани гљива” део су пројекта “Истраживање и попис ретких и заштићених гљива општине Ћуприја”, које спроводи Удружење гљивара “Горун”. Циљ овог истраживања је да се уради својеврсни мониторинг и праћење ретких гљива, а како је ово пролеће “сушно” за гљиве, више примерака очекују да пронађу с јесени, када ће бити одржан други део пројекта.

Прошле године имали смо два веома интересантна налаза. Наиме, у парку крај Мораве пронађена је гљива Battarrea phalloides, чије су природно станиште медитерански крајеви и гљива Myriostoma coliform, или сребрна звездача, која се налази на црвеној листи угрожених гљива Европе.

Неиформисаност о врстама гљива и разликовање отровних од јестивих, основни је проблем са којим се сусрећу потенцијални сакупљачи гљива. Циљ Горунаца био је да кроз радионице и предавања едукују што већи број људи, како би се смањио број несрећних случајева тровања печуркама, у чему су и успели, јер последњих година, према речима Пецића, није забележен ни један случај тровања.

Манифестација “Дани гљива” биће одржана предстојећег викенда на имању “Небеско брдо” у Паљану.

У суботу ће за најмлађе посетиоце бити организоване тематске радионице “Мала школа гљиварства” и “Сналажење и исхрана у природи” као и школа јахања, док ће у недељу од 12 сати бити представљени примерци гљива које су гљивари убрали у току претходног дана. Посетиоци ће ове године моћи да дегустирају чорбу од 100 врста гљива коју ће припремити познати кувар Неша травка.