Породична винарија Ћосић из Виткова код Александровца у својој понуди, између осталог, има и два вина произведена од сорти грожђа које нису тако честе код нас – мускат ружа и јагода. Ова вина имали су прилике да пробају и љубитељи вина из Поморавског округа на Левачком вино фесту у Рековцу.
Занимљива је прича како је мускат ружа уопште дошла у винограде Ћосића који имају традицију у виноградарству дугу сто година. Винограде је засадио предак повратник са Солунског фронта, а сада о виноградима на 6,5 хектара и винарији брину деда Раде, отац Милош и његови синови близанци Милан и Драган.
” Мускат ружа је сорта коју смо ми добили сасвим случајно, грешком из Италије. Наручили смо 2008.године мускат бјанко, односно мускат бели и на декларацији је писало да је та сорта грожђа. Када је после три године род стигао уместо бело, грожђе је било розе. Нико није знао о чему је реч, после су дошли стручњаци из Италије и установили да је реч о сорти мускат ружа. Тако је остала у нашем винограду. До сада није исказала никакве проблеме. Грожђе је слично пловдини. Има розу боју, мирис је карактеристичан мускат који подсећа на мирис руже. Може да има велики проценат шећера и добар проценат киселине – каже Милан Ћосић који је завршио технологију на Пољопривредном факултету док је његов брат Драган завршио смер воћарство и виноградарство и тако су наставили породичну традицију.
Винарија је сада буквално препознатљива по овом сувом ружичастом вину. Мускат ружа је специфичног цветног мириса и ароматичног укуса. Како каже Милан, ова сорта је баш као ружа Малог Принца- негована, припитомљена, драгоцена и јединствена.
Јагода је ретка домаћа сорта која има карактеристичан мирис који подсећа на шумске јагоде.
” То је ранија сорта која стиже почетком септембра. Некада та сорта није била толико заступљена али сада већ пет, шест винарија у Жупи има ту сорту. Потиче из Жупе. Била је запостављена јер је то била сорта грожђа која се користила за јело. Бобице су жућкасте, пријатне ароме која подсећа на арому јагоде због чега је и добила име. Нико није правио вино од те сорте, први је почео Коста Ботуњац, па наша винарија. Људима се свидело вино па је убрзо почела потражња за том сортом. Зато се саде нови засади. Јагода је бело вино, мускатно и на мирису се може осетити јагода – објашњава Милан.
Подрум винарије Ћосић је основан 1981.године. На почетку је то био подрум са неколико дрвених бачви, а сада годишње произведу и до 30.000 литара вина. Винарија је регистрована 1997.године.
” Производња вина у нашој винарији представља спој традиционалних метода и савремене технологије. Тренутно у нашој понуди од белих вина имамо тамјанику, јагоду, мораву и ризлинг, од розеа имамо мускат ружа и од црвених вина имамо мерло и каберне совињон – каже Милан.
Вина из винарије Ћосић су освајала бројне награде на такмичењима широм земље. Вина углавном купују ресторани у Београду.
Јелена Лукић