Зимским или рано пролећним третирањем може се смањити бројност више врста штеточина у засадима воћа

Зимско третирање је значајно за сузбијање више врста штетних организама, које се предузима када се утврди присуство штеточине на коју ова мера делује и у таквој густини популације када прелази одређени економски праг штетности. Зимским или рано пролећним третирањем може се смањити бројност више врста штеточина, као што су крушкина бува, лисне ваши, јабучни смотавац, црвени паук, крвава ваш, дудова штитаста ваш, шљивина штитаста ваш, калифорнијска штитаста ваш и други.

Зимско третирање утиче и на смањење интензитета заразе патогенима: коврџавост листа брескве, бактериозна пламењача јабучастог воћа – Ерњиниа амyловора, рак ране и изумирање грана коштичавог воћа – Псеудомонас бактериозна пегавост листа коштичавог воћа – Xантхомонас арборицола пв. пруни, шупљикавост листа и краставост плодова коштичавог воћа – Цластероспориум царпопхилум.

Најповољније деловање постиже се третирањем што касније, непосредно пред кретање вегетације. За зимско третирање могу се користити препарати: Плаво уље -2-3%, Бакарно уље – 1,5% и комбинација минералних уља са бакарним препаратима.

Зимско или рано пролећно прскање мора бити високог квалитета. Јаја вашију листа и других штеточина се налазе на врховима крошњи. Ови делови остају углавном нетретирани. Сви делови воћки од највиших врхова до кореновог врата, морају бити добро наквашени припремљеном емулзијом, суспензијом или раствором препарата. Течност мора да се цеди са воћке. Зато се ово третирање популарно назива – купање воћака. Третирање се обавља на температури ваздуха изнад 5 степени и по тихом времену.