Реч гастрономија представља спој две грчке речи гастер-желудац и номо- закон. Дословце преведено: желудац је закон! А ако сте за за тачну дефиницију, гастрономија вам дође као уметност лепог конзумирања хране и кулинарске методе припремања исте.
Све то биће вам потребно уколико сте се пријавили, или намеравате да се пријавите или ћете дегустирати крајње производе у надметању у припреми специјалитета од цреваца на овогодишњој Цреваријади, која ће бити одржана у недељу , 30. јула у Моравском парку у Ћуприји.
За учешће на једној од најпосећенијих гастрономских манифестација у Поморављу интересовање не јењава, али је по устаљеној пракси и даље највећи број екипа Помораваца и оних који се посебно диче надимком “цревари”.
Припозиције надметања у припреми цреваца на жару су јасне. Да би се надметали за титулу апсолутног победника Цреваријаде, или једно од три првопласирана места, потребно је да жирију на увид и оцењивање доставе декорисане тањире са припремљеним цревцима а остатак, понуде посетиоцима који ће интерно, уз роштиљ, оценити квалитет припремљеног јела. Награде су обезбеђене и за најмлађу екипу, најбоље декористани тањир као и најкреативнији штанд.
Посетиоцу су већ навикли да их на Цреваријади очекује добра забава и популарни извођачи, па ће ове године у музичком делу програма наступити Александра Младеновић и Љуба Перућица. За најмлађе посетиоце, биће организована радионица „Буди цревар један дан“.
ЗАШТО ЋУПРИЧАНЕ ЗОВУ ЦРЕВАРИМА?
Почело је од неписане легенде “ Зашто Ћупричане зову цревари”, а израсло у једну од најпосећенијих гастрономских манифестација у централној Србији – Цреваријаду!Легенда каже да је једна несрећна ћурка која је изгубила у битку са брзим возом, кумовала становницима три Поморавска града, а Ћупричанима ето од свега, западоше- црева. Етнолози пак кажу да су Ћупричани од давнина словили за мајсторе у спремању кобасица и специјалитета од црева. Црева је тешко чистити и то многи избегавају, за разлику од вредних Ћупричана који су због посвећености нелаком послу ето кажњени увредљивим надимком.