Прва асоцијација на Криви Вир, за већину путника намерника јесу квалитетни млечни производи, качкаваљ и надалеко познати, кривовирски сир. Мештани Кривог Вира одувек су се бавили сточарством а нећете наћи кривовирца који у свом стаду нема аутохтону врсту оваца познату као крувовирска Жуја.

У циљу промоције природних лепота овог краја и стварања услова за даљи развој сеоског туризма и презентацију домаћих млечних производа на , по трећи пут је у овом месту, организована манифестација “Кривовирска сиријада”.

Далеко бројнија него прошле године и по броју излагача али и посетилаца “Кривовирска сиријада” окупила је нешто мање од 60 излагача који су представили своје млечне производе и различите врсте сирева. Такође, одржано је и такмичење у квалитету сирева у пет различитих категорија, овчији, козји, крављи, димљени и ароматични са различитим додацима, превасходно ароматичног Ртањског биља.

За само три године, од манифестације локалног карактера, Кривовирска сиријада је на иницијативу чланова истоименог удружења, прерасла је границе округа, па је наредни корак био иницијатива да се Кривовирска сиријада нађе под окриљем Фестивала “Пут сира”, који обједињује манифестације које се баве промоцијом сира, качкаваља и осталих производа.

У оквиру манифестације посетиоци су могли да поред дегустације сирева, пробају и различите производе изворне кухиње, сушеног меса, зимнице, домаће ракије и пчелињих производа. У пригоданом културно-уметнички програму учествовало је десетак КУД-а и преко 300 фолклораша.