Причу о породичном бизнису и искуствима у раду сеоског домаћинства, које се бави производњом и пласманом домаћих производа, Ана Никодијевић из Овсишта код Тополе, познатија по бренду „Анина домаћа зимница“, започела је како другачије него рецептом за успех. Оним правим, домаћинским, провереним. Ми бисмо рекли, исконским.
–Рецепт за успех у послу и животу је универзалан- вера, воља, упорност. Све ово обележило је читав мој живот, а ако уз то додате разумевање, породичну слогу и ослонац, и нешто среће, успећете да у дело спроведете све што замислите. Мој пут од пољопривредника почетника, до развијеног сеоског домаћинства, прераде домаћих производа, домаће зимнице и руралног туризма, није био лако и нешто што се десило преко ноћи. Али сматрам, да су бенефити бављења оваквим видом производње и туризма вишеструки, јер ћете дословце, нахранити своју душу и срце, а кроз пружање својих услуга, пласман домаћих производа и промоцију културног наслеђа, дати допринос у развоју и опстанку вашег села и општине.
Своју пословну и приватну причу, удвоје, Ана је започела са свега 16 година. Рекли би превише млада за живот, а она каже, довољно зрела да схвати да успех и благород неће са неба пасти. Ваљало је засукати рукаве, и ставити на ноге породично пољопривредно газдинство остављено у аманет, подићи и обновити засаде, научити оно што су неки годинама учили и уз све то, градити породицу и подизати неке нове животе, на стабилним стубовима заједничког живота.
–Да ме сада питате зашто сам се на све ово одлучила, не бих знала да одговорим, али знам да се никада нисам покајала и да бих опет, како ми је и у овом животу то Бог намерио, урадила исто. Верујем да неко то “од горе” види све, да се неке коцкице једноставно склопе на прави начин и да је веома важно веровати у себе, јер једино тако, чак и када падате, и када буде теже но што сте могли да замислите, устаћете, јачи но икад. То вам је сва животна филозофија, уз осмех каже Ана.
Иза приче, по називом “Анина домаћа зимница” стоје године преданог рада, одрицања, иновативности, одлучних пословних корака, јер како и сама, каже успех сам неће доћи.
–Иза свега мора да стоји велики рад и одрицање. Готово три деценије, наше мало породично газдинство рађа и берићети. Ми смо богата земља, богате традиције, живописног фолклора, добре ракије и вина, али наша гастрономска понуда ,је оно што заиста треба да буде стављено у први план. Ми морамо да се поносимо нашом традиционалном кухињом, јер то је нешто по чему треба да будемо препознатљиви.
“Анина домаћа зимница” је као јој и име каже, припремљена по искључиво домаћој опробаној рецептури, без конзерванса и машинске прераде. У понуди су и домаћи џемови, сокови, слатка, компоти, ајвари а о укусима бисмо могли на дугачко и нашироко причати.
-Ја сам неко коме је око превасходно. Укус игра важну улогу када је храна у питању, али ја некако волим да једем очима, и да све оно што производимо буде пре свега, визуелно примамљиво крајњим конзументима. Моје мало шарено царство у теглама, освојило је за кратко време велико тржиште, па сам отуда веома почаствована бројним признањима, нарочито у категорији иновација на тржишту за мала породична предузећа.
На питање, за шта би се, а да није произвођач, прво одлучила да проба од понуђених производа Ана каже да би то сигурно било било шта од производа од паприке, белолучену, љуту или ајвар, само нек је здраво и црвено, каже ова шармантна предузетница.
Њена прича, не завршава се комшијским плотом. Напротив, Ана Никодијевић, активна је у промовисању туристичких потенцијала свог села Овсишта, родног места нашег највећег сатиричара Радоја Домановића, покретању иницијативе за обнову његове родне куће, формирању веома успешног Удружења жена “Опленац”и промоцији сеоског туризма. И много тога више.
Њена савршена теглица, пуна је амбиција, пожртвовања и љубави. Зачињена са нешто вере и среће. Све остало, каже Ана ствар је шаренила, какво само здрав и испуњен живот може да вам пружи.
ФОТО: Борис Крстић