Реч гастрономија представља спој две грчке речи гастер-желудац и номо- закон. Дословце преведено: желудац је закон! А ако сте за за тачну дефиницију, гастрономија вам дође као уметност лепог конзумирања хране и кулинарске методе припремања исте.
Све то биће вам потребно уколико сте се пријавили, или намеравате да се пријавите или ћете сигурно дегустирати крајње производе у надметању у припреми специјалитета од цреваца на овогодишњој, никако баксузној, 13. Цреваријади, која ће бити одржана у недељу , 31.јула у моравском парку.
Након две године паузе у моравском парку поново ће замирисати печена цревца а према изјавама организатора, већ сада тражи се место више за скару и котлић. До сада је пријављено око 40 екипа из свих крајева Србије, а као и свих претходних година, највише је Помораваца и оних који се посебно диче надимком “цревари”.
Пропозиције су јасне. Свака екипа већ колико сутра, 28. јула од 10 до 12 сати, моћи ће да у ресторану Гурман “Ћака” подигне по пет килограма цреваца. Да би се надметали за титулу апсолутног победника Цреваријаде, или једно од три првопласирана места, потребно је да жирију на увид и оцењивање доставе декорисане тањире са припремљеним цревцима а остатак, понуде посетиоцима који ће интерно, уз роштиљ, осенити квалитет припремљеног јела. Награде су обезбеђене и за најмлађу екипу, најбоље декористани тањир као и најкреативнији штанд.
У једном кутку Моравског парка биће организована и радионица за децу која симболично носи назив „Кад порастем бићу цревар“, а на којој ће уз помоћ едукатора, аниматора и реквизита бити приказан процес прераде цреваца.
Посетиоцу су већ навикли да их на Цреваријади очекује добра забава и популарни извођачи, па ће ове године поред Жељка Шашића, на бини у моравском парку наступти КУД из Ћуприје и Крушара и гости из Румуније. Почасни члан жирија и водитељ ове године биће глумац Срђан Ивановић.
Покровитељ манифестације је општина Ћуприја