Када смо пре десет година дошли на идеју да оснујемо Удружење гљивара, ни слутили нисмо да ће поред миколога и ботаничара, идеју и настојање гљивара да представимо заштићене и ретке врсте гљива које расту на овим просторима, у великој мери подржати и грађани, који сваке године у све већем броју присуствују манифестацији “Дани гљива”, започиње причу о Данима гљива, Радмило Пецић, председник Удружење гљивара и љубитеља природе “Горун” из Ћуприје.

Ове године , манифестација “Дани гљива” заказана је за недељу, 2. јун, на имању “Небеско брдо” у Паљану, а званично отварање заказано је за 12 сати.

-Идеја водиља била је да угостимо и научимо што већи број људи да препознају различите врсте гљива, да проведу време у природи као и да упознају природне лепоте крајева који су им на дохват руке. Атрактивност овог догађаја огледа се у еколошким изучавањима, сакупљањем, детерминацијом и излагаљем самониклих гљива, али и истраживаљем лековитог биља, шумског воћа и осталог богатства којим обилује природа нашег краја. Неиформисаност о врстама гљива и разликовање отровних од јестивих, основни је проблем са којим се сусрећу потенцијални сакупљачи гљива. Циљ Горунаца био је да кроз радионице и предавања едукују што већи број људи, како би се смањио број несрећних случајева тровања печуркама, у чему су и успели, јер последњих година, према речима Пецића, није забележен ни један случај тровања.

Манифестација Дани гљива” налази се у званичном календару Миколошко-гљиварског савеза Србије, што потврђује и кредибилитет нашег Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун”.