Тематска предавања, радионице,едукације о употреби вуне и штављења коже, изложба расних грла и такмичење у припреми специјалитета од овчијег меса, само су неки од садржаја овогодишње манифестације “Дани овчарства” која је протеклог викенда одржана у Крагујевцу. Организатор манифестације је Национално Удружење одгајивача Србије које као непрофитна организација посвећена промоцији раста и профитабилности овчије индустрије у Србији постоји од 2020. године.

У протекле две године Удружење је успело да оствари низ контаката пре свега са ресорним министарстом које је подржало њихов предлог за изградњу сопствене кланице, као и да широј јавности представи овчарство не само кроз одгој и пласман оваца и јагњади већ и кроз комплетну индустрију која се бави прерадом и производима од меса, млека, коже и вуне, истиче Бане Стојановић, председник УО Удружења одгајивача Србије.

Према његовим речима све већи број младих људи се опредељује за узгој оваца а добар део домаћинстава проширио је своју делатност и на прераду меса и млека, те пласман висококвалитетних производа на тржиште. Један од њих је и Стефан Стојановић из Бољевца који се већ неколико година успешно бави узгојем оваца а од недавно и производњом сира, кобасица и различитих слатко-сланих деликатеса који се, како каже најчешће користе као прилог уз јагњеће печење.

Специјалитет који смо понудили посетиоцима је џем од црвеног лука, стари рецепт на нови начин, овчији сушени сир и сушени сир у маслиновом уљу, што нам је уједно и најпродаванији производ, било да је у теглици или вакум паковању. Такође, веома је лепо прихваћен овчији сир са додатком љуте паприке, рузмарина и босиљка а овакви производи, по квалитету могу да се нађу у продаји и ван граница земље.

Мишљења је да млади још увек нису свесни колико потенцијала има у бављењу пољопривредом, те да је захваљујући механизацији посао који свака од грана изискује, далеко лакши. За оне који би да као и он живот наставе на селу савет: Само полако и упорно. У пољопривреди сте свој газда, на својој дедовини и све што зарадите са ваших десет прстију, вредеће десет пута више, каже Стефан.

Велико интересовање посетилаца владало је за овчије производе “Фарме Лазаревић” из села Јајчић поред Љига који се овчарством активно баве од 2017. године и тренутно имају око 100 матичених приплогних грла. Од 2019. године започињу производњу сухомеснатих производа од овчијег меса а судећи по интересовању посетилаца домаћа пеглана кобасица оцењена је чистом десетком.

Један од најатрактивинијих штандова био је штанд Пољопривредно ветеринарске школе из Рековца, на коме су ученици изложили производе ученичке задруге ,, Плодови Левча” и Креативне радионице, домаће производе из сопствених пластеника, док су ученици смера ветеринарски техничар представили овце расе “пиротска оплемењена”. Ништа мање успеха нису имали ни кувари на такмичењу у припреми котлића од овчијег меса.

Ова образовна установа ученицима нуди широк спектар образовних профила и квалитетну практичну обуку на савременим наставним средствима кроз симбиозу теорије и праксе, а као неке од разлога зашто уписати средњу школу у Рековцу, наводе низ погодности које школовање носи попут бесплатног превоз за све ученике са територије општине Рековац, бесплатног смештаја и исхрана за ученике прве године свих смерова, тимски рад и индивидуалан приступ у настави те стручне посете, екскурзије, практичну наставу као и могућност запослења или уписа на факултете.

Такмичење у припреми котлића окупило је око 10 врхунских мајтора кулинарства а подршка из бекстејџа стрпљиво је чекала на дегустацију. Неки од њих стални су учесници на различитим кулинарским такмичењима а немали број пехара које су изложили пандан је ономе што смо и сами дегустирали. На “Данима овчарства” представљена су и врхунска приплодна грла а посебно је било атрактивно надметање у шишању оваца.