Спој аутентичног традиционалног амбијента, функционалног смештаја, хармоничног окружења, здраве хране, гостопримљивих домаћина, спокоја и мира, овако бисмо најкраће описали прво регистровано сеоско туристичко домаћинство на територији општине Ћуприја, Етно кућу “Даница”. За наследнике, Радомира Стојковића, некадашњег банског већника и народног посланика из Сења, кућа која је стара више од једног века више је од објекта који су адаптирали и прилагодилили својим гостима. За њих је она део породичног наслеђа, дом који у сваком кутку одише сећањима и где сваки предмет има посебно значење и своју причу.
“ Када смо започели реконструкцију куће и домаћинства ни на крај памети нам није било да би могли да се на овом месту бавимо сеоским туризмом. Наш превасходни циљ био је да не дозволимо да ова кућа, под чијим су кровом стасавале генерације Стојковића, нестане, да сачувамо сећања на претке и наслеђе које су нам оставили, започињу своју причу Горан Ђорђевић и Даница Стојковић, власници Етно куће “Даница”.
“ Кућа је стара читав век, колико су стари и комади намештаја којима је опремљена. Тешко је рећи колико смо до сада новца уложили у њену реконструкцију, опремање као и репарацију намештаја, али колико год да се то чинило неизводљивим, нисмо желели да одустанемо и да сачувамо њен изворни изглед и аутентичност. Веома смо поносни што смо највећи део радова, и на кући и у самом дворишту, урадили сами, својим рукама, кажу домаћини.
Смештајни капацитети, прелепог здања Етно куће “Даница”, су апартманског типа, и поседују пет лежајева. На располагању су вам различити смештајни пакети, па можете бирати између преноћишта, ноћења са доручком или пуног пансиона, што највише погодује породицама са децом.
“ Наши гости долазе из свих крајева света. За сада се не оглашавамо преко букинга, али можемо да се похвалимо да су наши смештајни капацитети попуњени током читаве године. Наши гости воле мир и посебну енегрију која влада у нашем домаћинству, па често кажу да овде долазе како би се опустили, одморили и добро наспавали, каже Горан Ђорђевић, и додаје да је управо та гостопримљивост и топлина, оно што њихове госте изнова враћа у њихово домаћинство.
“ У самом почетку, велики број туриста, долазио је у наше домаћинство приликом посете манастиру Раваница, који се налази недалеко од Етно куће “Даница”. Све чешће, једнодневни обилазак манастира и села Сење, завршавао се жељом да овде преноће, уживају у хладу ораха и пријатном разговору са домаћинима. И ето тако је све почело, наставља Горан Ђорђевић.
Саставни део туристичке понуде једног краја је домаћа кухиња, а када су у питању сеоска туристичка домаћинства, ово је много пута од пресудне важности за привлачење туриста. У домаћинству Стојковића, туристима је на располагању здрава храна, домаћи органски производи, слатко, пите, и традиционална српска јела. За припрему истих, задужена је Даница Стојковић, која са пуно љубави, припрема оброке по провереним рецептурама своје мајке и баке, па су њихови гости у прилици да пробају нека јела, која тешко да ће у неком ресторану успети да поруче.
“ Драго нам је што смо у посао успели да укључимо још неколико домаћинстава, која се баве органском производњом и припремом домаћег ајвара, сира, кајмака, и различитих врста слатка. Сеоски туризам не обухвата само смештајне капацитете, већ и разноврсну кухињу, излете, презентацију културно-историјског наслеђа, каже Горан Ђорђевић. То је оно што ће туристе из градова, вратити на село.
Стојковићи већ праве нове планове, како да своје двориште оплемене додатним садржајима и својим гостима, одмору учине интересантнијим.
“ Од недавно, отворили смо за госте још једну собу, која се налази у оквиру некадашњег ајата, а који садад има сасвим другу намену. Спомен соба Радомира Стојковића, некадашњег банског већника и народног посланика из Сења, место је на коме се баштине фотографије, документа и разни предмети из времена када су Стојковићи били надалеко познати, а које је Даница, вешто репарирала и оплеменила. Такође, у току су радови на опремању ресторана, где ће гости, али и сви они које пут нанесе у Сење, моћи да дегустирају стара јела, домаће вино и ракију, мед и да се након дугог пута окрепе хладном водом из бунара. У плану је и проширење смештајних капацитета, па се Стојковићи надају да ће већ до краја године моћи да угосте већи број туриста.
Ипак, највећу пажњу поред куће, пажљиво одабраних комада намештаја, и старинских предмета који су изложени на сваком кораку, привлачи разграната крошња ораха, у чијем ћете хладу заборавити на време.