Украшена новогодишња јелка је саставни део сваког дома током божићних и новогодишњих празника којој се, свакако, највише радују деца. Последњих година многи се одлучују за вештачки јелку и то из практичних разлога. Не морају да се купују сваке године, лако се склопе и оставе за следећу годину. Међутим, мирис природне јелке не може се надоместити никако. Атмосфера коју пружа природна јелка једноставно нема алтернативу.

Осим што пружа леп мирис током новогодишњих празника, природна јелка уноси делић природе у дом а када прођу празници, можете је посадити негде напољу чиме се помаже планети и развија еколошка свест.

Као новогодишња јелка најчешће се користи смрча (Пицеа абиес), Европска или права јела (Абиес алба) и Панчићева оморика, каже власник расадника ,,Норка“ у Ћуприји Новица Јањић који неколико деценија узгаја биљке.

-Највише се продаје смрча јер је она релативно јефтинија за производњу. Лако се гаји али мора да се чува седам до осам година да би достигла висину од 1,20м – 1,50м и тек тада се продаје. Саднице се ваде и продају са бусеном. Јелка може у кући да буде до 15 дана са повременим орошавањем помоћу флашице са пумпицом. Већ преко тога, пошто не трпи топлу собу, биљка може да страда. Не погодују јој високе температуре и сув ваздух и тада почињу да отпадају иглице. Након празника, јелку треба изнети, али не одмах напоље, где је хладно већ у неку просторију која се не греје, ходник или гаража. После неколико дана адаптације износи се напоље и може одмах да се посади чак иако има снега – каже Новица Јањић.

Овај искусни расадничар истиче да јелка може у саксији да се чува неколико година али мора да се адекватно негује.

-Ја сам својевремено једну јелку користио пет до шест година, али после две или три године мора да се пресади у мало већу саксију, са новим супстратом јер један супстрат има хранљиве материје две године. Наравно, мора и редовно да се залива. Годишње порасте од 10 до 15 цм. А после пет година 30 и 40 цм годишње. Уколико неко не може да чува јелку, најбоље је да је посади негде, испред зграде или у парку или да је поклони некоме ко може негде да је засади – каже Јањић.

Некада су се природне јелке много више куповале него данас јер није било пластичних јелки.

-Људи су тада желели да унесу делић природе у собу а данас смо се сви навикли на пластику. Али природну јелку ништа не може да замени. Када се јелка испрска водом, можете да осетите мирис четинара у соби што вештачка јелка не може да пружи. Иако је пластична јелка економичнија ипак, на дуже стазе, она је већи загађивач околине – сматра Јањић.

Продаја новогодишњих јелки обично почиње око 15.децембра.

-Ја последњих година обично продам око 50 комада, пред Нову годину, али продајем и преко целе године људима који их саде у дворишту куће или викендице. Раније се више продавало, пре 30 и 40 година али задњих десетак година се смањила продаја. Пре свега због пластичних јелки – каже Јањић.

Иако вероватно имате пластичну јелку, можда бисте могли ове године да у свој дом унесете дашак природе и мирис четинара, породично окитите једну природну јелку и уживате у чаролији новогодишњих празника.

Текст и фотографије : Јелена Лукић