Левачко виногорје има карактеристике сличне чувеној француској винској регији Бордо, каже Мина Ђорђевић из винарије Агатија у Рабеновцу код Рековца, те су због тога она и њена сестра Сара одлучиле да узгајају француске сорте грожђа.

У срцу левачког виногорја, на 300 метара надморске висине, смештен је виноград од око три хектара са сортама каберне совињон, каберне фран и марселан. Виноград је подигнут пре 10 година.

,,Ја сам економиста по струци, а моја сестра Сара је завршила енологију. Обе смо студије завршиле у Бечу. Решиле смо да се вратимо на породично имање и започнемо нашу винску причу. Наш деда Хранислав и прадеда Борисав су се бавили производњом грожђа и шљива а нас две смо обновиле ту породичну традицију. Све је почело најпре као хоби јер смо правили вина за нашу породицу али сада то прераста у неку озбиљнију причу, каже Мина Ђорђевић.

Винарија има веома занимљиво име и интересантан дизајн етикета на винима.

,,Винарија је добила име по нашој чукунбаки Агатији јер је она била стуб породице. Школовала је децу и много је учинила за породицу. Зато смо нас две решиле да винарију назовемо по њој и тако се одужимо за све што је урадила за нашу породицу. У нашој винарији производе се вина Чежња – купажа каберне фран, франковка и каберне совињон, Сусрет – купажа каберне совињон и каберне фран, Хармонија – каберне совињон, Арија – каберене фран и Став – марселан, каже Мина.

Сестре Ђорђевић су се одлучиле за узгој француских сорти због одговарајућег поднебља. Посебно су поносне што је успео пројекат садње сорте марселан које нема много у Србији.

,,Марселан је једна занимљива сорта која није толико заступљена у српским виноградима. Даје необично црвено вино са занимљивим воћним аромама. Добра је за узгајање на нашем поднебљу јер наше поднебље је слично винској регији Бордоу што се тиче климе. Зато смо и посадиле француске сорте по препоруци професора Набојше Марковића са Пољопривредног факултета у Београду, каже наша саговорница.

Мина и Сара размишљају да прошире виноград и засаде неку аутохтону сорту, белу сорту, вероватно тамјанику.

Тренутни капацитет винарије је око 12.000 литара вина годишње.

,,Углавном је то мања, ограничена производња јер желимо да одржимо квалитет на врхунском нивоу. Винарија је регистрована прошле године и сада је наш главни задатак да што боље пласирамо наша вина. За сада се наша вина пију у неколико ресторана у Крагујевцу и Београду, истиче Мина.

Вино Сусрет освојило је прошле године златну медаљу у Бергаму у Италији за купажу каберне совињон и каберне фран. То је прва медаља винарије Агатија на неком међународном такмичењу.

Јелена Лукић