За оне који тек што су закорачили у брачне воде и више но остали славе љубав, срећу и сладак живот, сваки је дан празник. Али, само се једном славе Младенци.

Младенци су први пролећни празник и иако га у основи повезују са тек венчаним паровима његово обележавање у православној вери има далеко  дубље значење. Српска православна црква Младенце слави као дан Светих четрдесет мученика севастиских – римских војника који су убијени 320. године због одбијања да гоне хришћане.Празник је и добио име Младенци по младићима који су убијени. Овај празник славе млади брачни парови, они који су склопили брак у претходној години.  Прва асоцијација на овај празник су младенчићи, колачићи од пшеничног брашна које месе младе  домаћице. Колачићи се премазују медом а према обичају, треба да их буде четрдесет. Симболизују дуг, срећан и сладак брачни живот.

Рецепт за младенчиће крајње је једноставан. Иако је обичај да ове “медне” колачиће месе младе домаћице, моја баба их је месила годинама, говорећи да се њима дарују деца, да буду “слатка и медена”.

Ево рецепта из њеног кувара:
600 г меког брашна
300 мл млаке воде
45 г свежег квасца
2 кашичице шећера
1 кашичица соли
3 кашике уља
мед за премазивање

У млаку воду ставити шећер, измрвити квасац и остави да квасац надође. У одговарајућу посуду ставити уље, додати надошли квасац, со и са брашном замесити глатко тесто. Посуду са тестом покрити  чистом крпом и оставити на топлом месту 30 минута да тесто надође. Развити тесто и модлом правити мале колачиће. Када се испеку премазати их медом и посути орасима.