Прокупац Црвена кап- сортно вино добијено од грожђа сорте Прокупац, берба 2020. винарије “Живковића” из села Тржац, Александровац Жупски, апсолутни је победник 11. Салона вина у Параћину. Ове године од пријављених 70, оцењено је 64 узорака вина од аутохтоних сорти грожђа а награде су додељене у категорији, црвених, белих, розе и пенушавих вина.

Победнички пехар и титула апсолутног победника Салова вина, отишла је у руке Предрага Живковића, власника породичне винарије “Живковића” из села Тржац. Винарија “Живковића” редован је учесник параћинског Салона вина, а њен власник каже да се винарија развијала и расла, исто како се развијао и параћински салон, и по квалитету и по капацитету.

Рецепт за победу је упорност и рад. Квалитетна сировина је пресудна за добар производ. Тренутно под засадима имамо 2,5 хектара и искључиво користимо наше грожђе за производњу вина. Сорти које су заступљене у нашим виноградима су тамјаника, прокупац и италијански ризлинг, а годишње произведемо око десетак хиљада литара вина. Ове године Бела кап, купажа италијански ризлинг и 20 одсто тамјаника је добила бронзу, чиста тамјаника је добила злато а чист прокупац који је 2020. берба, лежао 18 месеци у барику је добио шампионско злато, каже Предраг Живковић.

Поред афирмисаних винарија, на параћинском Салону вина излаже велики број локалних винарија и винских подрума, чији се засади простиру у околини Параћина, Јовца, Остриковца и на Везировом брду у Ћуприји. Свој асортиман белих, црвених и розе вина представила је винарија Милојевић из Остриковца.

Винарија Милојевић основана је 1961. године, а производњу вина базира на сопственим засадима винове лозе, и виноградима прозиционираним на сунчаној падини брда изнад села Остриковац. У засадима су заступљене аутохтоне сорте грожђа као Бела Тамјаника, Црна Тамјаника, Прокупац, Пловдина, као и интернационалне сорте грожђа као што су Цабернет Саувигнон, Мерлот, Пино Григио, Траминац, Саувигнон Бланц. У асортиману вина винарије Милојевић се налазе бела, розе и црвена вина, а до сада најтраженија је била црна Тамјаника.

У категорији ” Само наше” сребрна диплома, за розе вино ” Три анђела”, припала је Горану Хрвачевићу из Јовца, власнику винског подрума “Хрвачевић” који је вишеструко награђиван на свим досадашњим сајмовима вина у неколико категорија. Последњих година, розе вино узима примат и веома је популарно, па не чуди што је управо розе вино “Три анђела” прошле године у својој категорији освојило највише бодова.

Три анђела”, како му и име каже, је настало прерадом три врсте црног грожђа, жупљанке, тамјанике и прокупца. У питању су домаће сорте грожђа, а вино је веома питке, лагане и освежавајуће ароме, а препорука је да се конзумира расхлађено, каже Горан Хрвачевић.

Породични засади Хрвачевића налазе се у Јовцу, а породична рецептура справљања вина, осавремењена је и унапређена. У току прошле године, на тржиште су избацили 6 различитих етикета, тако да за сада не планирају додатне купаже.

Претежно гајимо аутохтоне сорте грожђа, жупљанку и тамјанику, док је Јовачко виногорје надалеко познато по висококвалитетним засадима прокупца, који је најраспрострањенија аутохтона сорта грожђа. Иако је прокупац сорта грожђа која је позната на нашим просторима као сорта од које се праве врхунске ружице, веома сам задовољан овогодишњим розеом, који има изузетну арому.

Сребрна и бронзана диплома у категорији црвених вина припала је подруму Златановић из Ћуприје, док је Милан Милосављевић за црвено вино Прокупац, берба 2023. добио бронзану диплому.

Виноградарством и винарством се бавим одувек. Породични виногради простиру се на 30 ари и налазе се на Везировом брду код Ћуприје. У засадима највише гајим италијански ризлинг, али и стару српску аутохтону сорту грожђа, прокупац. Рецептура за добро вино је једноставна, добро грожђе, брза прерада, чисти судови и љубав. Без тога нема ни родног винограда, ни доброг вина, каже Милан Милосављевић из Ћуприје, познатији као Милан бостанџија.

Салон вина отворио је Владимир Милићевић, председник општине Параћин, који је овом приликом истакао да је Параћин једини град у Поморављу, на чијој се територији у току године организују чак три винске манифестације, и да је сваке године приметан све већи број малих винарија и винских подрума из читавог Поморавља, који на тржишту наступају са високо квалитетним винима. Општина Параћин, према његовим речима, ове године значајно ће увећати издвајања за пољопривреду, кроз различите врсте субвенција, што ће утицати на то да се унапреде све пољопривредне гране, а између осталог и виноградарство.