У циљу дезинфекције засада и смањења инфективног материјала, произвођачима коштичавог воћа, у наредном периоду препоручује се јесењи третман. “ Ова година обиловала је падавинама и температурама које су погодовале развоју болести у засадима готово свих воћних врста. Визуленим прегледом воћњака примећени су симптоми бактериозне пламењаче јабучастог воћа (Erwinia amylovora), највише на засадима дуње и крушке,док је њена појава на засадима јабуке била незнатна, каже Љиљана Јеремић, саветодавац за заштиту биља Пољопривредне саветодавне и стручне службе Јагодина

Уколико се примете знаци болести оболеле орезане гране не треба спуштати на земљу, већ их одмах износити из воћњака и уништити или спалити. Приликом орезивања делова грана са симптомима бактериозне пламењаче јабучастог воћа, рез треба да је барем 30 цм унутар здравог ткива, а приликом сваког новог реза треба дезинфиковати алат. Такође, јесењим третманом смањујемо инфективни потенцијал патогена јер се редукују презимљујуће форме присутне на стаблу, гранама и пупољцима каже Љиљана Јеремић.

Након спровођења агротехничких радова у воћњаку спроводи се јесењи заштитни третман воћа тзв. зимско или плаво прскање. За ту сврху користе се препарати на бази бакра, а третман се изводи након опадања две трећине лисне масе. Посебну пажњу треба посветити временским условима, јер третман треба обавити по мирном времену и температурама изнад 7, 8 степени Целзијуса. Препарати на бази бакра могу бити фитотоксични за биљку ако се примене у условима хладног и влажног времена ““ напомиње Јеремићева