Рани пролећни мразеви могу да нанесу штету појединим воћним врстама које су у фази цветања као што је коштичаво воће – кајсије, брескве и неке врсте шљива.

Постоји вероватноћа да услед мраза дође до губитака једног дела рода, каже саветодавац за воћарство у Пољопривредној саветодавно стручној служби у Јагодини Игор Андрејић.

-На подручју Поморавскопг округа већ смо уочили проблеме са мразом и ниским јутарњим температурама које су ишле у минус. Наравно све зависи и од тога како је припремљен воћњак и какав је био род претходне године. Прошле године у околини Јагодине кајсије није ни било тако да су оне спремније од оних које су дале известан род. Затим парцеле које су протекле године боље ђубрене и где су примењене агротехничке мере сада су у бољем стању – рекао је Андрејић.

Постоје одређене мере и препарати који могу умањити штету од мраза.

-Одлична мера је димљење засада у периоду када очекујемо мраз а то су рани јутарњи часови. Углавном се пали нешто што производи пуно дима, као гума или слама. Није поента угрејати воћку већ задимити јер дим штити од мраза – казао је Андрејић.

Друга метода, која је ефикасна али воћари због финансија немају могућност да примене, је пуштање ситних капи преко система за наводњавање. Магла, која се тако направи, на површини пупољака леди и испод тог леда нема минуса. Овакав начин заштите од мраза се примењује на плантажним засадима којих нема много на подручју Поморавског округа.

Јелена Лукић